lördag 24 oktober 2009

Upptaget..., det är upptaget !!!

I går var det party party kan jag lova, det som skulle bli en stillsam middag blev till en helkväll, så gick den hälsotrippen åt h#&*!te. Vi hade bestämt att vi skulle till en restaurang som heter 360, en utan Istanbuls fräckaste krogar, men innan en liten fördrink på 309, Sedan en snabb stänkare i hotellbaren...där lade vi ribban för kvällen. Mer får ni inte veta, för det som händer på stopp stannar på stop! Ni får i stället följa med till Grand Bazar, och om en liten stund få lära er hur man andvänder en flygplanstoalett,

Grand Bazar ligger i den gammla delen av Istanbul och är ett myller av kopior, flygande mattor, guld och allt du kan önska dig. Från vårt Hotel tar man sig snabbt dit med spårvagn, och bara det är ett äventyr i sig, lider du av klaustrofobi och är känslig för dofter gör du bäst i att ta en Taxi...fast är du allergisk mot rök kan det vara jobbigt, då får du gå helt enkelt.

Väl framme möts du av försäljarnas tillrop, dofter från kryddor och mat och en salig blandning utav människor från hela världen. Bästa tiden att åka hit är innan högsäsongen som börjar i Juni och håller på till slutet på Augusti, dels för att det är så väldigt varmt och att priserna stiger nästan med det dubbla. Se till att du är väl förberedd, ta på dig bekväma skor, drick ordentligt, (helst inte sprit...) Det är A och O hur din dagsform är, känner du dig tjurig och trött ska du inte åka, då kommer du att explodera. Dom flesta försäljarna är väldigt trevliga och dom gillar när man skojjar lite med dom, efter ett tag kan det bli jobbigt när alla tjatar, men försök att alltid vara trevlig, du ska naturligtvis inte stanna och gå in i varje butik och bedriva någon välgörenhet. Innan du köper något skall du själv avgöra hur mycket du vill betala så att du inte börjar vela när det är dags att pruta, många av dom är väldigt skickliga. Jag brukar inte tjafsa om 5 spänn hit eller dit, det tar för mycket energi, priset dom föreslår, dela på hälften och lägg till lite till, dom säljer aldrig utan att göra vinst, tycker dom att ditt pris är för lågt säljer dom inte. vid större inköp är det inte ovanligt att ni bjuds på thé, trevligt men kom i håg dom vill bara sälja.

Blir ni hungriga finns det ett antal små kebabstånd lite här och där,billigt men framför allt väldigt gott!!!

---

Flygplanet jag jobbar på för tillfället är en Boeing 737. För er bekvämlighet finns det tre (3) toaletter ombord, två längst bak i cabinen och en i den främmre delen.

Toaletten har en dörr med ett handtag, precis som dörren hemma. Till skillnad från dörren hemma finns det även en askopp på dörren,... det är nu det blir svårt. -"Ursäkta, vart ligger toaletten? Jag har lust att säga, -"Är du blind eller? du har en 10cm på vardera sida om dig" Rycka rycka slita slita... då även i askoppen, -" Hur öppnar man" -"Det är upptaget" forts ryck och slit, -"Det är upptaget, det är upptaget, DET ÄR UPPTAGET"! Likadant här som hemma, rött = upptaget grönt = ledigt. Men här ligger vi steget före det finns nämligen en skyllt där det står om toan är ledig eller inte. När man väl har fått upp dörren är det lämligt att stänga om sig, jag sitter nämligen och äter 5cm från dörren och vill varken se eller höra vad du gör där inne, så lås om dig, om inte för min skull så för din egen för rätt som det är står det någon och rycker i askoppen. Nu är du färdig med dina bestyr, då är det trevligt att spola efter sig. Det finns en spolknapp logiskt placerad i direkt anslutning, det är alltså inte larmknappen som sitter vid dörren.

Är du vän med tvål och vatten tvättar du dig, vi kan se att många struntar i det på vissa modeller ser man hur full toan är och hur mycket vatten det har gått åt. Pappret till händerna slänger man i papperskorgen, det brukar stå waste, alltså inte spola ner dom i toan, inta knöla in papper i varje litet hålrum som finns. Töm handfatet efter dig, det finns en knapp avsedd för det ändamålet. När du nu är klar och går ut stänger man dörren efter sig, den är konstruerad så att man inte behöver smälla i den, utan lungt och försiktigt. En sak till snälla, jag skiter väl idet men för eran egen skull ta på er skor, ni kan tänka er va pink det ligger på det golvet!!

Nu vet ni det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar